» O viata intreaga a umblat in toata tara, a batut din poarta-n poarta si a cumparat de la oameni obiectele ramase de la bunici si strabunici. Acesta e destinul lui Aurel Flutur, un bihorean din satul Chiscau, care si-a transformat propria casa in muzeu.
» A reusit sa stranga peste 2.400 de obiecte, unele fiind unicate pe plan national si european. Spre exemplu, are un raboj vechi de 300 de ani, o caruta de pompieri folosita in anul 1900, primul tractor romanesc, din 1907, lanci de pe timpul lui Mihai Viteazu sau opinci folosite de ostasii romani in primul razboi mondial.
» Specialistii considera ca valoarea acestei colectii este inestimabila, iar muzeul ar trebui sa intre in circuitul turistic, dupa modelul britanic. Asta inseamna organizarea unor ateliere mestesugaresti. Bihoreanul a strans nenumarate unelte folosite cu sute de ani in urma de tarani. Turisii vor putea astfel sa lucreze in aceste ateliere, pentru a simti "gustul" vremurilor trecute.
Om strangator. o viata intreaga a tot cumparat vechituri. Nu intelegeti gresit, n-a strans gunoaie, ci bucati din istoria satului romanesc. Lucruri pe care altii le-ar fi aruncat la cos. Depinde de valoarea istorica ori sentimentala. Asa il cunoastem pe Aurel Flutur. La muzeul sau din comuna Pietroasa, in judetul Bihor. Daca vreti un punct de reper, va spun ca e la doi pasi de Pestera Ursilor. Ajungeti in zona si intrebati de nea Flutur din satul Chiscau. Toata lumea il cunoaste. si nici sa nu va ganditi ca daca ajungeti acolo nu va iese nimeni in cale. Ba chiar gazda va intampina, caci sta cat e ziua de lunga in fata casei sale. Chiar deasupra portii celei mari e o tabla pe care scrie ca aici e un muzeu. E usor sa va dati seama ca e un muzeu si dupa agregatele de tot felul asezate pe marginea soselei, peste drum de casa, sub un sopron. Asta din cauza ca omul nu mai are unde sa le puna in