Tehnologia de producere a whiskyului utilizează energie regenerabilă Mărcile Johnnie Walker, Tanqueray şi Smirnoff produse în Scoţia vor fi fabricate din 2010 pe baza ecodistilării, o
Tehnologia de producere a whiskyului utilizează energie regenerabilă
Mărcile Johnnie Walker, Tanqueray şi Smirnoff produse în Scoţia vor fi fabricate din 2010 pe baza ecodistilării, o tehnologie regenerabilă de ultimă oră.
Firma Diageo, producătoare a renumitelor Johnnie Walker, Tanqueray şi Smirnoff, va investi 120 milioane de dolari într-o linie tehnologică de energie regenerabilă care va funcţiona în cadrul celei mai mari distilerii din Scoţia, la Cameronbridge. Această tehnologie va reduce emisiile de dioxid de carbon ale distileriei, cu 56.000 de tone, anual.
Tehnologie bazată pe reciclare
Noua tehnologie asigură ecodistilarea prin recuperarea amestecului de apă şi resturi de grâu, orz, drojdie care rezultă în urma distilării şi a folosirii lui la producerea energiei necesare. Partea lichidă este utilizată la obţinerea aburului, iar partea solidă este transformată în biomasă din care se obţine energie electrică.
Procesul tehnologic regenerabil are, în plus, capacitatea să convertească în electricitate şi aburi aproximativ 90.000 de deşeuri adiacente procesului de distilare, evitând-se astfel transportul rutier al acestora spre locuri de depozitare.
Rentabilitatea investiţiei
Prin acordul pe care firma Diageo l-a semnat cu compania de management energetic Dalkia, s-a realizat cea mai mare investiţie unică, din Marea Britanie, a unei firme producătoare care nu dispune de mijloace proprii de producţie.
Noua tehnologie bioregenerabilă va asigura 90% din aburul necesar distileriei şi 80% din cantitatea de electricitate.