La sfârşit de august, căldura a trimis la mare 167.000 de turişti, spre satisfacţia hotelierilor. Sursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian Cocoloş
1 /.
Cu toate că mai sunt câteva zile până când toamna îşi intră oficial în drepturi, litoralul românesc este mai animat decât în mijlocul verii. Temperaturile foarte ridicate şi preţurile mai mici specifice sfârşitului de sezon au creat o adevărată migraţie spre staţiunile de la malul mării.
Chinuiţi o săptămână de căldura sufocantă din marile oraşe, oamenii s-au răcorit în valurile mării, chiar dacă aceasta a fost plină de alge. Pe cearşaf sau pe şezlong, turiştii şi-au potolit setea cu bere şi cu răcoritoare şi au încins partide de table. Spre seară, aceştia au umplut aleile care brăzdează staţiunile, apoi terasele şi discotecile, unde au petrecut până-n zori.
Hotelurile au fost arhipline, iar micii afacerişti au avut şi ei de câştigat. Circa 167.000 de turişti au fost cazaţi numai sâmbătă în staţiunile româneşti, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Constanţa.
Totuşi recordul acestei veri a fost consemnat pe 16 august, când peste 207.000 de turişti au încercat să scape de caniculă scăldându- se în apele Mării Negre.
Vremea extrem de călduroasă din acest an a dat peste cap logica lucrurilor. Astfel, în mijlocul lunii iulie, perioadă considerată apogeul perioadei estivale, în zilele de weekend se înregistrau maximum 140.000 de turişti.
În topul preferinţelor celor dornici de apă şi soare s-au situat staţiunile considerate „de fiţe“, cu o ofertă bogată la capitolul distracţie şi cu o viaţă de noapte agitată. Mamaia a depăşit din nou pragul psihologic de 40.000 de locuri ocupate, atingând un total oficial de 42.000 de turişti. Cu toate acestea, în premieră pentru ultimii ani, „perla litoralului“ a fost depăşită de Nept