Se credea că omul de Neanderthal a dispărut pentru că nu a putu face faţă concurenţei strămoşilor oamenilor moderni, Homo sapiens. Sursa: AP Photo
Un grup de cercetători, care a dedicat ani la rând reproducerii şi studierii instrumentelor de piatră folosite de omul de Neanderthal, a ajuns la concluzia că acestea erau la fel de eficiente ca cele folosite de Homo sapiens.
De aici, două concluzii. Oamenii de Neanderthal ar fi putut face faţă concurenţei înaintaşilor omului moderm şi nu au fost inferiori în gândire faţă de aceştia.
"Din punct de vedere tehnic, instrumentele folosite de ambele specii sunt egale ca eficienţă. Când ne gândim la neanderthalieni, trebuie să încetăm să avem prejudecată omului 'prost' sau 'înapoiat', ci conceptul de om diferit", a declarat un membru al grupului de cercetători, Metin Eren, citat de The Independent.
"Este timpul ca arheologii să începe să caute alte cauze al dispariţiei omului de Neanderthal", a continuat Eren.
Omul de Neanderthal a trăit în Europa timp de 300.000 de ani, supravieţuind mai multor ere galciare. Specia a dispărut acum 25.000, din motive încă necunoscute.