Dieter Schlesak povesteşte despre farmacistul Capesius, care a trimis la moarte mii de oameni. Sursa: Agerpres
Sighişoreanul Dieter Schlesak, unul dintre cei mai reputaţi poeţi şi prozatori germani ai momentului, a scris o trilogie transilvană, un roman documentar al Holocaustului, din care a apărut acum partea a doua, intitulată „Capesius, farmacistul de la Auschwitz“. Viktor Capesius a existat în realitate la Sighişoara şi, ulterior, a devenit farmacist în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde nu a ezitat să trimită la moarte, prin gazare, mii de oameni. Criminal în serie, Capesius s-a considerat nevinovat până la sfârşitul vieţii.
Folosind depoziţiile unor martori oculari, Schlesak povesteşte, pentru EVZ, despre experienţele cutremură- toare de la unităţile SS de la Auschwitz, unde au fost 350 de germani din România. Cartea, apărută în „Biblioteca Polirom“, este o meditaţie profundă şi sensibilă despre culpabilitate şi căinţă.
EVZ: Cum l-aţi cunoscut pe protagonistul cărţii?
Dieter Schlesak: Îl cunoşteam încă din copilărie pe doctorul Viktor Capesius, farmacistul de la Auschwitz, criminalul în serie, care, până la sfârşitul vieţii, s-a considerat nevinovat. În farmacia sa „Zur Krone” din Sighişoara îmi dăruia bomboane de mentă, era prieten cu părinţii mei şi ar fi putut să-mi fie tată. La Auschwitz, el avea pe mână gazul, Cyclon B, şi a gazat el însuşi mulţi oameni. După ce mă întâlneam cu el, îmi tremurau mâinile şi mi le spălam. M-am documentat şi am scris 30 de ani la acest roman: mii de documente, 88 000 de pagini ale procesului Auschwitz-ului, depoziţiile martorilor oculari, mă voi referi la ele, interviuri cu făptaşii etc. Capesius mi-a spus că, la unităţile SS de la Auschwitz, au fost 350 de germani din România, mulţi au fost în alte lagăre.
Cum era în realitate Capesius, înainte de a deveni f