Concentrarea energiei nucleare în mâinile statului, prin Nuclearelectrica, ar putea distorsiona concurenţa pe piaţa internă de electricitate, consideră oficialii europeni. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Planurile statului român de a controla 51% din Reactoarele 3 şi 4, prin intermediul Nuclearelectrica, riscă să fie blocate de autoritatea de concurenţă din cadrul Comisiei Europene.
„Acordarea unui acces privilegiat companiei Nuclearelectrica la noile unităţi nucleare ar putea ridica probleme, având în vedere faptul că aceasta are deja acces la întreaga energie nucleară din România“, au precizat, pentru EVZ, reprezentanţii biroului de presă al comisarului european pentru concurenţă, Neelie Kroes. Nuclearelectrica deţine, în prezent, cele două reactoare de la Cernavodă şi beneficiază de întreaga energie generată de acestea, având o cotă de 18% pe piaţa producţiei naţionale de electricitate.
Nuclearelectrica va deţine15% din piaţă
După aprobarea, în iunie, a hotărârii de guvern prin care Nuclearelectrica a primit mandat să negocieze participaţia majoritară în compania de proiect care va realiza Reactoarele 3 şi 4, autorităţile de la Bucureşti au trimis o notificare Comisiei Europene, pentru a cere aviz favorabil în problema respectării concurenţei. Oficialii forului european au precizat că piaţa internă de energie trebuie studiată în continuare, detaliat, pentru a se stabili în ce măsură aceasta ar putea fi distorsionată.
Oficialii Nuclearelectrica sus- ţin însă că ponderea pe care o va avea energia nucleară în 2015 nu va afecta concurenţa. „Când Reactoarele 3 şi 4 vor fi funcţionale, energia nucleară va reprezenta 23% din piaţă, iar Nuclearelectrica, dacă va fi acţionar majoritar la ultimele două unităţi, ar însemna că va deţine doar 15% din piaţă, adică mai puţin decât în prezent“, ne-a declarat directorul ge