Strecurată printre florile de muşcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Maica stareţă, Stavrofora Emanuela Oprea, ne desluşeşte cu blîndeţe cîte ceva din tipicul mesei monahiilor ce se nevoiesc la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
Strecurată printre florile de muşcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Maica stareţă, Stavrofora Emanuela Oprea, ne desluşeşte cu blîndeţe cîte ceva din tipicul mesei monahiilor ce se nevoiesc la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
“Dichisul” îl fac bucatele, că-s pregătite numai din ingrediente proaspete. Legumele sînt din grădina mănăstirii. Smîntîna abia-i luată de pe laptele prins, brînzica o pregătesc maicile, mămăliga-i ca un boţ de aur fierbinte… “În zilele în care nu se ţine post, masa începe cu brînză, smîntînă şi mămăligă caldă. Este aperitivul de elită pentru prînzurile mănăstireşti”, îmi spune maica stareţă. Mai multe aş vrea să aflu despre reţetele notate într-un caiet aflat în grija celor două cămărese, Maica Onufria şi Maica Paisia.
“Împrumut” culinarCît am ţinut în mînă, cît am răsfoit caietul de reţete al Mănăstirii Dintr-un Lemn, mi-am spus că pentru un jurnalist (şi-un gurmand) pornit în căutarea bucatelor autentice acesta e un privilegiu rar. Notez, ca să dau la rîndu-mi mai departe, reţeta aluatului pentru “Prăjitura cu mere sau brînză” (pe care măicuţele au “împrumutat-o” de la “sora Maicii Iordana”): “10 linguri de ulei, 10 linguri de făină, să fie o compoziţie ca de unt topit. Aluatul: 10 linguri de ulei, 10 linguri de apă fierbinte, 20 linguri de făină. Se amestecă, se întinde foaia, se toarnă compoziţia de ulei cu făină. Se rulează şi se împarte în patru bucăţi. Se pune la frigider. Apoi se întind cîte două bucăţi pentru o foaie de prăjitură. Înăuntru se pun mere sau brînză”