Hidroelectrica ar putea recurge la semnarea de contracte avantajoase cu Bulgaria pentru asigurarea vârfului de consum. Sursa: Reuters
Bulgaria a început, ieri, lucrările la centrala nucleară de la Belene, estimate să dureze şase ani. Construite de ruşii de la Atomstroiexport, în baza unui contract semnat cu Vladimir Putin iarna trecută, cele două reactoare vor avea o putere de 1.000 MW fiecare. Oficialii bulgari văd în acest proiect cheia independenţei energetice a ţării.
„Centrala de la Belene nu va rezolva problema deficitului de electricitate din regiune, însă este necesară, în condiţiile în care cererea de energie creşte alarmant“, ne-a declarat Jean Constantinescu, expert în energie.
Avantaj pentru hidrocentrale
Proiectul va oferi Hidroelectrica oportunitatea de a semna contracte avantajoase cu Bulgaria, pentru a oferi servicii de reglaj. „O centrală nucleară funcţionează încontinuu, astfel că nu acoperă vârfurile de consum. Acestea vor putea fi susţinute din unităţi hidro ale României“, a mai spus Constantinescu.
Totodată, noua centrală va însemna şi un competitor în plus pentru producţia de electricitate din România, situaţie care va fi în detrimentrul sectorului termoenergetic. „Cum energia nucleară este una dintre cele mai ieftine, preţul electricităţii în regiune va scădea, ceea ce va face vulnerabile termocentralele din România, care sunt ineficiente şi au costuri mari de producţie. Totodată, va fi mai profitabil pentru furnizori să importe energie din Bulgaria“, a adăugat expertul.
Tehnologie rusească
Proiectul de la Belene a primit avizul Uniunii Europene anul trecut, în ciuda protestelor ecologiştilor şi a studiilor privind riscul seismic ridicat al zonei. Centrala va fi amplasată în Parcul Natural Perşina, pe malul Dunării, la 13 kilometri de Zimnicea.
@N