Sarah Palin, proaspăt-aleasa coechipieră a candidatului republican John McCain în alegerile prezidenţiale americane, urma să apară aseară, pentru prima oară, la tribuna Convenţiei Naţionale Republicane, pe fondul unor dezvă luiri deranjante despre familia şi performanţele sale.
De la debutul de luni al Convenţiei, Palin, în vârstă de 44 de ani, s-a ferit de ziarişti şi s-a pregătit intens cu consilierii lui McCain pentru discursul televizat care ar putea decide victoria sau înfrângerea echipei republicane. McCain însuşi se confruntă cu o serie de critici dure, inclusiv din propria-i tabără, legate de graba cu care a ales-o pe guvernatoarea de Alaska, precum şi cu o furtună media, supranumită deja „uraganul Palin“, despre sarcina fiicei minore a lui Palin şi despre un presupus abuz de putere îndreptat împotriva unui fost cumnat.
Presa americană o atacă pe Palin şi pentru poziţia sa schimbătoare faţă de un controversat proiect statal, ulterior abandonat. După ce a fost aleasă să concureze ca „vice“ alături de McCain, Palin declarase că s-a opus „dintotdeauna“ construirii în Alaska a unui pod supranumit „către nicăieri“, dar a reieşit că ea l-a susţinut iniţial.
Violenţe, gazări şi arestări
Senatorul de Arizona insistă însă că opţiunea sa a fost atent cumpănită, iar mulţi conservatori au numai cuvinte de laudă atât pentru alegerea lui McCain, cât şi despre Palin. Lucrările Convenţiei republicane din St. Paul, Minnesota, au fost marcate, la fel ca şi cele democrate din Denver, Colorado, de manifestaţii iniţiate de diverse asociaţii. Dacă la Denver nu s-a înregistrat niciun incident, demonstraţiile din St. Paul au degenerat în violenţe de stradă.
Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi a arestat cel puţin 300 de manifestanţi, în serile de luni şi marţi. Marţi seară, preşedintele George W. Bush s-a adresa