Deşi pare o problemă minoră, pentru cei care suferă din acest motiv acneea este o sursă de frustrare şi de depresie, fie că sunt copii, tineri, bătrâni, femei sau bărbaţi. American
Deşi pare o problemă minoră, pentru cei care suferă din acest motiv acneea este o sursă de frustrare şi de depresie, fie că sunt copii, tineri, bătrâni, femei sau bărbaţi. American Academy of Dermatology (AAD) oferă câteva sfaturi celor care sunt afectaţi.
Deşi este considerată o problemă care îi afectează doar pe adolescenţi, acneea este răspândită în rândul celor care prezintă o hipersecreţie a glandelor sebacee, indiferent de vârstă sau de sex.
Acneea poate afecta adolescenţi, copii, dar şi bătrâni, în egală măsură. Interesant este faptul că înainte de pubertate este mai frecventă în rândul fetelor, după care, în perioada pubertăţii, cele două sexe sunt afectate în egală măsură de acnee. În perioada adolescenţei este din nou mai frecventă la fete.
Acneea este provocată de probleme apărute la nivelul glandelor sebacee situate mai ales în zona obrazului, a părţii superioare a toracelui şi a spatelui, unde încep să producă prea mult sebum. De aceea, pielea capătă un aspect gras şi devine lucioasă.
Este ceea ce se numeşte hiperseboreea. Pereţii canalului care leagă glanda sebacee de piele se îngroaşă. Acneea apare atunci când porii (prin care circulă sebum - de la glandele sebacee spre suprafaţa pielii) se blochează şi împiedică eliminarea normală a sebumului. Porii sunt blocaţi de un cumul format din celule moarte şi seboree.
Cauza acestui blocaj nu este cunoscută, dar nu reprezintă consecinţa unei igiene defectuoase. Din porul blocat se va dezvolta un punct alb sau negru. Porii se astupă şi împiedică evacuarea sebumului care se acumulează sub piele. Astfel, la suprafaţă se formează un soi de dopuri: punctele negre (comedoanele - a căror culoare se