Rata poate creşte şi cu 30%, atunci când dobânda împrumutului devine variabilă Un împrumut la care dobânda devine variabilă după un an sau doi poate fi o variantă convenabilă doar
Rata poate creşte şi cu 30%, atunci când dobânda împrumutului devine variabilă
Un împrumut la care dobânda devine variabilă după un an sau doi poate fi o variantă convenabilă doar pentru început. Ulterior, rata va creşte semnificativ.
Conştiente de faptul că ratele mari ale creditelor imobiliare dezarmează tot mai mulţi posibili clienţi, băncile au început să ofere, drept momeală, finanţări cu dobândă fixă în primele luni (introductorie). Un cost fix la debutul perioadei de creditare presupune şi o rată mai mică faţă de împrumuturile a căror dobândă este variabilă de la bun început.
Acest lucru îi determină pe români să solicite astfel de finanţări pentru case, mergând pe principiul "plătim mai puţin acum şi, mai târziu, vedem cum ne descurcăm". Clienţii ignoră în acest fel pericolul ca, după un an sau doi, să nu îşi mai poată achita datoria la bancă din cauza costurilor în creştere.
Noile norme ar putea modifica oferta
Băncile oferă clienţilor posibilitatea ca pentru acelaşi tip de împrumut să opteze pentru o dobândă variabilă de la începutul perioadei de creditare, după un an sau chiar doi. În funcţie de aceste opţiuni variază însă şi costul finanţării. Un credit cu dobândă fixă în primul an poate avea, în respectiva perioadă, o rată şi cu 30% mai mică faţă de cel a cărui dobândă este variabilă de la început.
Dacă nu am lua în calcul posibilitatea unei creşteri semnificative de dobândă după expirarea "perioadei fericite", am putea spune că această variantă este chiar mai avantajoasă. Experienţa a dovedit, însă, că lucrurile nu stau chiar aşa.
Băncile sunt destul de grijulii în a-şi acoperi, până la final, acest favor făcut clientului.