CE BEM, CE MÎNCĂM
Consumatorii care doresc să îşi asezoneze fripturile cu ulei, în care s-au dizolvat zece substanţe chimice şi cîteva seminţe de muştar, pot încerca sosul dijonnaise Knorr. CE BEM, CE MÎNCĂM
Consumatorii care doresc să îşi asezoneze fripturile cu ulei, în care s-au dizolvat zece substanţe chimice şi cîteva seminţe de muştar, pot încerca sosul dijonnaise Knorr.
Sosul dijonnaise de la Knorr este un produs în care s-au amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decît celălalt. Din lista de ingrediente aflăm că are în compoziţie “ulei vegetal49,2%, apă 25%, zahăr, oţet, seminţe de muştar 4,2%, muştar pudră, sare 0,9%, conservanţi (polisorbat 60 – monostearat de poliooxietilenă sorbitan E 435, potasium sorbat E 202, sulfat de sodiu – posibil E 221 (sulfit de sodiu), agent de îngroşare gumă de xanthan E 415, coloranţi (clorofilă E 140, caramel E 150, tartrazină E 102, galben sunset E 110), antioxidanţi edetat de calciu disodiu – E 385 etilen diamină de tetraacetat de calciu, BHA – E 320 bulilhidroxianisol”. 100 de grame de produs aduc un aport energetic de 518 kcal/2.177 kj, 2,8 g proteine, 9,8 g glucide şi 52 g lipide.
ANALIZĂ. Sosul dijonnaise este un produs de tip maioneză care are un profil nutriţional dezechilibrat, lipidele reprezentînd mai mult de jumătate din compoziţia lui, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, în compoziţia produsului intră o cantitate mare de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi foarte multă sare. Această compoziţie îi imprimă sucului o valoare energetică extrem de mare, 518 kcal.
Acest amalgam a fost condimentat cu o mulţime de aditivi alimentari ce afectează în mod grav organismul. Cei mai periculoşi sînt cei doi antioxidanţi, ambii putînd cauza cancer. E 385 poate induce modi