Parlamentul, forul legislativ, va decide dacă Asociaţia Salariaţilor va intermedia sau nu vânzarea titlurilor către angajaţii companiei. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Guvernul a găsit cea mai uşoară modalitate de a rezolva problema vânză rii pachetului de 8% din acţiunile Petrom către salariaţ i: o pasează parlamentului. Din cauză că Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de şeful Petromservice, Liviu Luca, nu renunţă la ideea intermedierii acestui proces şi susţine că actuala lege încalcă dreptul constituţional la libera asociere, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină sintagma „în mod direct“ din actul care reglementează vânzarea titlurilor.
„Odată aprobată, ordonanţa va fi trimisă parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă, iar forul legislativ va decide modul în care se vor vinde acţiunile şi cine sunt beneficiarii“, a declarat, într-un interviu acordat EVZ, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
„Planul B“ al AVAS
Potrivit acestuia, textul ordonanţ ei de urgenţă va preciza că aceasta va produce efecte abia după aprobarea actului normativ de către parlament. „Dacă guvernul o adoptă într-o lună, actul normativ poate intra în parlament în această sesiune. Urmează o perioadă în care beneficiarii îşi vor exprima dreptul de cumpărare, de circa 60 de zile“, a precizat Atanasiu.
Totodată, în cazul în care parlamentul respinge ordonanţa de urgenţă, AVAS va continua procesul prin promovarea hotă- rârii de guvern iniţiate în urmă cu un an, potrivit căreia vânzarea pachetului de 8% se va face în mod direct către salariaţi din momentul intrării în vigoare a ordonanţei de privatizare, 26 august 2003, până în prezent.
Miza: jumătate de miliard de euro
„Acest proiect a primit toate avizele şi s