Furnizorii cred că, de la 1 octombrie, este obligatorie majorarea cu 10% a preţului la gazele destinate populaţiei.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a estimat un tarif de import de 480 dolari pe mia de metri cubi pentru gazele achiziţionate de distribuitori în trimestrul trei al anului, ceea ce a dus la majorări de 12,5% de la 1 iulie pentru factura plătită de populaţie. În prezent, preţul de import a depăşit 500 de dolari pe mia de metri cubi.
„Până acum am avut pierderi de 80 de milioane de lei. În cadrul metodologiei tarifare este prevăzută posibilitatea de recuperare a acestor pierderi, care nu se pot recupera prin ceea ce am primit în iulie“, au precizat, pentru EVZ, oficialii Distrigaz Sud. Totodată, E.ON Gaz România estimează că preţul de import al gazelor va ajunge la 600 de dolari pe mia de metri cubi în ultimul trimestru din 2008.
Probleme la iarnă
Distribuitorii consideră că dezechilibrul dintre preţul de achiziţie şi cel de vânzare va avea un impact negativ asupra aprovizionării cu gaze a populaţiei în perioada iernii. Reprezentanţii Distrigaz Sud au menţionat că una dintre măsurile pe care le vor lua pentru diminuarea pierderilor este debranşarea clienţilor rău-platnici, listă care include centrale termice care alimentează oraşe întregi. La rândul său, E.ON Gaz România avertiza că va reduce importurile.
„Se va încerca identificarea şi adoptarea celei mai bune decizii, astfel încât consumatorul final să nu fie afectat“, precizează ANRE. Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru a solicita creşterea cu 18% a ajutoarelor de încălzire în perioada octombrie-decembrie, argumentând că preţul gazelor va creşte cu 5% din octombrie, potrivit Mediafax. În nota de fundamentare se estimează că la 1 ianuarie va avea loc o nouă scumpire, de 10%. @