EVZ a intrat în posesia documentelor trimise de procurori la parlament, din două dosare pe numele lui Adrian Năstase. Sursa: Andreea Tănase
1 /.
Peruci, aparate de tăiat ouă, vase pentru WC, hamace, piscine, pagode din piatră, ladă de zestre, covoare din mătase, pitici de grădină sunt obiecte despre care procurorii susţin că au fost primite drept mită de către fostul premier Adrian Năstase, conform dosarului „Zambaccian 2“. Cea mai mare parte a acestor bunuri au fost aduse în România, potrivit procurorilor, pe cale maritimă şi cu avioanele utilizate de Adrian Năstase în vizitele oficiale efectuate în China.
Valoarea totală a obiectelor aduse din China depăşeşte două miliarde lei vechi, însă în această sumă intră şi contravaloarea unor lucrări de tâmplărie efectuate la vila de la Cornu a fostului premier, pentru a o instala şi menţine pe Irina Jianu în fruntea Inspecţiei de Stat în Construcţii. În acest dosar, Năstase mai este cercetat pentru şantaj, pentru că l-ar fi ameninţat pe fostul consul al României în China, Ioan Păun, cu dezvăluirea unei presupuse apartenenţe a acestuia la serviciile secrete, în cazul în care nu-şi retrage declaraţiile împotriva sa.
Foştii „sclavi“ l-au turnat
În dosarul „Zambaccian 2“, ancheta a pornit de la un denunţ formulat pe 24 ianuarie 2006 de Cristina Popa, consilier economic la una dintre firmele la care Irina Jianu era acţionar. Cristina Popa a susţinut că, în perioada 2002- 2004, Jianu a determinat-o să achite din patrimoniul firmei SC Vertcon SA Bacău contravaloarea unor bunuri achiziţionate din China de Adrian şi Daniela Năstase.
La data de 9 martie 2006, dosarul a fost completat cu un denunţ depus de Ioan Păun, care a susţinut că, pentru a fi menţinut în funcţiile de consul general la Hong Kong şi Shanghai, a prestat în mod repetat, tot în perioada 2002- 2004,