Parlamentul sârb a ratificat acordul cu Rusia pentru participarea statului balcanic în proiectul conductei South Stream şi preluarea companiei petroliere Nafta Industrija Srbije (NIS) de către Gazprom.
Gazoductul ar urma să lege Rusia şi Bulgaria prin Marea Neagră, iar terminalele sale vor aproviziona cu gaze vestul Europei, proiectul fiind considerat o încercare de a contracara intenţia Nabucco de a spori independenţ a Europei faţă de gazul rusesc.
Rusia s-a orientat spre Serbia, atrasă de singura companie petrolieră neprivatizată din Europa de Sud-Est, NIS. Sârbii au promis ruşilor această companie, în schimbul participării la South Stream, care va aduce ţărilor de tranzit sute de milioane de euro pe an. Problema ridicată de specialişti este preţul mic cu care ruşii vor achiziţiona ultima redută petrolieră a Balcanilor, respectiv 400 de milioane de euro, în condiţiile în care consultanţii europeni o evaluează la peste 1,5 miliarde de euro.
Înţelegere unitară, proiecte independente
Pentru că Serbia întârzia ratificarea acordului, presa rusă a scris că partenerii Gazprom în South Stream, italienii de la ENI, vor propune ca România să ia locul Serbiei pe traseul conductei. Aceleaşi surse precizau însă că ruşilor nu le convine să renunţe la statul balcanic, pentru că ar pierde şi superafacerea NIS.
„Acordul încheiat între Rusia şi Serbia include modernizarea NIS, precum şi realizarea gazoductului South Stream, ca o înţelegere unitară. Totuşi, aceste proiecte sunt independente şi ar fi greşit ca implementarea unuia să fie asociată cu a celuilalt“, au precizat, pentru EVZ, reprezentanţii Gazprom.
România, încă pe listă
Ratificarea acordului dintre Rusia şi Serbia nu înseamnă însă excluderea posibilităţii ca România să facă parte din South Stream, spun atât oficialii ruşi, cât şi cei