Lipsa unei enzime care digeră laptele este un adevărat coşmar pentru cei afectaţi de această boală. Există însă soluţii şi pentru această problemă destul de larg
Lipsa unei enzime care digeră laptele este un adevărat coşmar pentru cei afectaţi de această boală. Există însă soluţii şi pentru această problemă destul de larg răspândită.
Crampele intestinale, balonarea şi diareea care apar după circa jumătate de oră de la ingerarea unor produse lactate pot indica o suferinţă care apare destul de frecvent, numită intoleranţă la lactoză.
Afecţiunea se manifestă atunci când intestinului îi lipsesc anumite enzime, numită lactază, produsă în mod fiziologic de celulele care căptuşesc intestinul subţire. În unele cazuri, copiii se nasc fără capacitatea de a produce lactoza.
Pentru majoritatea oamenilor, deficienţa de lactază este o condiţie care se instalează în timp, în mod natural. Spre exemplu, după vârsta de doi ani, corpul începe să producă mai puţină lactază.
Lactaza digeră zaharurile din lapte, reducându-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv, în sânge. Dr. Lisa Tartamella, specialist nutriţionist la Yale-New Haven Hospital, din Connecticut (SUA) explică abordările moderne de tratament, din punctul de vedere al dietei individuale.
Intoleranţa la lactoză nu se poate vindeca, însă poate fi uşor controlată prin câteva schimbări ale obiceiurilor culinare. În primul rând, pentru cei care nu au încă un diagnostic precis, dacă aveţi dureri de stomac, diaree şi flatulenţă (gaze) după ce mâncaţi lactate, încercaţi să eliminaţi din alimentaţie astfel de produse, timp de câteva zile şi urmăriţi dacă simptomele dispar.
Cele mai comune teste folosite pentru măsurarea absorbţiei lactozei în tubul digestiv sunt testul intoleranţei la lactoză, testul hidrogenului în aerul expirat şi testul acidităţii sc