Românii au cel mai încărcat program de lucru săptămânal, cu două ore mai mult decât media europeană, însă pierd vremea pe internet. Pentru români, o zi petrecută la birou fără messenger şi pauze de ţigară pare să fie la fel de încântătoare ca o porţie dublă de spanac rece. În mod surprinzător, muncim peste media europeană mai mult cu o oră şi 42 de minute, chiar dacă suntem printre cei mai prost remuneraţi europeni. În schimb, un studiu efectuat de BestJobs, în perioada 29 august-1 septembrie, arată că 40% dintre angajaţii români utilizează messengerul la locul de muncă.
Astfel, descoperim că programul zilnic, de minimum opt ore de lucru, este „îndulcit“ cu tot soiul de activităţi cronofage de aproape jumătate dintre angajaţii români.
Angajaţii abuzează de resursele firmei
Specialiştii în resurse umane spun că tendinţa angajaţilor români este de a răpi din timpul efectiv de lucru pentru satisfacerea unor nevoi personale. Ne verificăm compulsiv căsuţa poştală personală, din sfert în sfert de oră, avem tabieturi în pauza de ceai, care ar stârni şi invidia unui englez, purtăm discuţii telefonice interminabile cu familia. În tot acest timp, şefii se întreabă dacă nu cumva personalul lor taie frunze la câini sau, dimpotrivă, munceşte peste program ca să facă impresie.
Specialistul în resurse umane George Butunoiu consideră că, în România, angajaţii tind să abuzeze nu numai de messenger, ci şi de restul resurselor firmei la care lucrează, precum telefon sau maşină.
„Ar trebui să existe un acord între angajat şi angajator privind utilizarea messengerului, care să fie folosit doar în anumite condiţii şi intervale de timp“, spune Butunoiu. El crede că, în România, productivitatea este mult mai mică decât în Europa. Recuperăm prin statul peste program, deşi este o metodă proastă, pentru că nu volumul de muncă este