Presedintele Rusiei a anuntat ritos saptamana trecuta ca tara sa nu e o "republica bananiera", deci nu depinde de relatiile cu cei care o ameninta cu sanctiuni. Interesant, sintagma asta e folosita uneori si de politicieni romani, cand anunta ca nu stiu ce chestie ar merge in Burundi sau in Congo, nu la noi.
Ca sa fiu sincer, nu cred ca e mare deosebire, in privinta coruptiei, de pilda, intre unele dintre tarile dispretuite in gura mare si noi. Dar nu asta e problema. Problema e aceea a corectitudinii politice care, pana la urma, nu e o simpla cenzura decat in masura in care orice reflectie inainte de a deschide gura instituie o anume cenzura. Sau cel putin asa era inainte ca acest concept, atat de ridiculizat de multa lume, sa-si fi facut loc pe piata vorbelor si a faptelor. Or, corectitudinea politica se aplica, suntem de acord aproape cu totii, in cazul persoanelor. Va amintiti, desigur, de scandalul in jurul expresiei scapate din gura presedintelui Basescu in directia jurnalistei care il intreba cate ceva in timpul sau liber, la cumparaturi.
Interesant este ca aici suntem de acord ca nu trebuie sa jignim persoane cu observatii rasiste sau de natura discriminatorie de alt gen, dar cand e vorba de state, ii dam cu "republicile bananiere" si cu "Burundi, Ruanda sau Congo". Se pare ca, intr-adevar, prin acele tari lucrurile nu se petrec asa cum se petrec in Europa. Dar la noi, aici, in Romania, sau la ei, acolo, in Rusia, lucrurile se petrec exact ca-n Europa?
In timpul conflictului ruso-georgian, presedintele Medvedev a mai aruncat o vorba remarcabila. Domnia sa declara atunci ritos ca Rusia vrea sa fie respectata. Asa cum a vrut sa fie respectata si in august 1968, si in octombrie 1956, si in alte multe ocazii cand si-a scos vehiculele preferate la plimbare prin tari vecine, in general mult mai slabe si mai lipsite de aparare. Comporta