Ponderea gazelor de import în consumul din septembrie a fost de 31,6%, aproape dublu faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când acestea au fost de 17,8%, se arată în raportul privind structura amestecului de gaze în luna curentă, realizat de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE). Sursa: Arhiva EvZ
„Această creştere a ponderii gazelor de import este în limita normalului“, ne-a declarat Gabriel Sârbu, director în ANRE. Acesta consideră că principalii factori care au determinat o asemenea diferenţă sunt creşterea consumului şi scăderea producţiei interne, precum şi prelungirea sezonului de înmagazinare a gazelor. Astfel, cererea totală a depăşit un miliard de metri cubi, de la 949 milioane metri cubi, în septembrie 2007.
În acelaşi timp, producţia internă de gaze destinată consumului, însemnând coşul pentru populaţie şi consumul propriu al producătorilor, a scăzut cu 9% în septembrie 2008 faţă de aceeaşi lună din 2007, de la 822 milioane metri cubi la 748 milioane metri cubi. Pe de altă parte, importurile curente în septembrie 2008, destinate consumului, au crescut cu peste 80% faţă de septembrie 2007, de la 141 milioane metri cubi la 259 milioane metri cubi.
Mai puţin gaz în depozite
Pentru programul de înmagazinare, în septembrie 2008 au fost utilizate 301 milioane metri cubi, din care 197 milioane metri cubi de gaze de producţie internă şi 104 milioane metri cubi din import. Anul trecut, în aceeaşi lună, în depozite intrau 162 milioane metri cubi, din care 133 milioane din surse autohtone şi 29 milioane metri cubi din import.
„Luna septembrie a anului trecut a fost o excepţie, întrucât programul de înmagazinare fusese finalizat, iar în coşul de consum au intrat mai multe gaze de producţie internă“, au declarat reprezentanţii Distrigaz Sud. Pe de altă parte, importurile totale, care includ atât c