Aproximativ 250 de firme româneşti dau zilnic faliment, după cum a declarat, ieri, directorul executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM), Dumitru Pelican.
Potrivit acestuia, IMM-urile cu capital românesc au devenit mai vulnerabile după intrarea în Uniunea Europeană, cele mai sensibile sectoare fiind prestă rile de servicii, turismul şi alimentaţia.
Pe de altă parte, România se confruntă, în continuare, cu un mare deficit al forţei de muncă, în contextul în care lucrătorii români pot câştiga în străinătate salarii duble sau triple faţă de cele din ţară. Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, ce a avut loc ieri, în Capitală, a pus la dispoziţia bucureştenilor peste 6.300 de joburi, fiind vizitată, până la ora 12.00, de numai 800 de persoane. Deşi evenimentul a fost destinat absolvenţilor, majoritatea covârş itoare a posturilor oferite de angajatori a vizat persoanele cu studii medii, aproximativ 2.300 de locuri, şi muncitorii calificaţi, peste 2.600 de posturi. „Foarte puţini vizitatori, dar şi mai puţini oameni interesaţi să muncească“, a concluzionat reprezentanta unei firme de construcţii.
Ea a precizat că pentru cele 40 de posturi de ingineri, mecanici, şoferi, electricieni, instalatori şi muncitori necalificaţi, a primit un singur CV. La începutul acestei luni, la nivelul Capitalei erau înregistrate peste 18.200 de persoane în căutarea unui loc de muncă.