Într-un cochet orăşel italian a luat naştere un cartier locuit în exclusivitate de români. Românii din Carugate le-au câştigat respectul italienilor prin conduita lor exemplară. Rata de infracţionalitate din oraş este de zero. Românii din Carugate le-au câştigat respectul italienilor prin conduita lor exemplară.
În ciuda imaginii proaste pe care o au românii în Italia, la Carugate (la 20 de kilometri de Milano) sunt bine văzuţi. Ei sunt invitaţi la toate sărbătorile din oraş, iar italienii aşteaptă în fiecare an cu nerăbdare sărbătorile organizate de români.
Oraşul Carugate are 14.000 de locuitori, din care aproximativ 1.000 sunt români.
O treime dintre aceştia locuiesc într-un complex de blocuri, situat pe Via Tremolada, chiar în centrul oraşului. Imobilele aparţin unui elveţian, iar înainte de venirea românilor erau loc de întâlnire pentru drogaţi şi hoţi. De schimbarea “destinaţiei” locului s-a ocupat Ion Savoiu, zis “Nino”, care l-a convins pe eleveţian să-i dea în administrare complexul.
Italienii din zonă numesc cartierul “Il piccolo Bucarest” (“Micul Bucureşti”). Cu mici excepţii, locuitorii „Micului Bucureşti“ lucrează în construcţii. Sunt în jur de 200 de angajaţi, pe şantiere în tot nordul Italiei.
Românii sunt uniţi
„Micul Bucureşti“ este excepţia de la regula că românii din diaspora sunt dezbinaţi. Tot Nino ne spune: “Zilele acestea mă ocup de înfiinţarea unei asociaţii culturale care se va numi Asociaţia Românilor Europeni. Nu va fi o asociaţie ca toate celelalte, pentru că nu vor exista cotizaţii lunare. Vrem un concert, punem bani în mod egal şi îl facem.”
Voi înfiinţa o asociaţie a românilor fără nicio cotizaţie lunară, ca să demonstrăm că suntem uniţi
Ion Savoiu,
om de afaceri