Rodiile stimulează imunitatea, atenuează stările de stres şi previn hipertensiunea. Gustul dulce-acrişor al rodiilor este rezultatul unui echilibru armonios între glucide şi acid citric.
Rodiile stimulează imunitatea, atenuează stările de stres şi previn hipertensiunea.
Gustul dulce-acrişor al rodiilor este rezultatul unui echilibru armonios între glucide şi acid citric. Rodiile bine coapte conţin 1-2 g acizi organici/100 g, în special acid citric şi acid malic. În funcţie de specie, în 100 g rodii se găsesc între 14 g şi 20 g glucide (glucoză şi fructoză). Rodiile nu numai că au un gust plăcut, dar în acelaşi timp îmbunătăţesc digestia. Şi aceasta deoarece conţin fibre bine tolerate, care stimulează digestia atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. 100 g rodii conţin 3,5 g fibre alimentare. În cazul adulţilor, fibrele din rodii contribuie la scăderea colesterolului şi la pierderea în greutate.
ImunitateRodiile vin cu un aport apreciabil de vitamina C, vitamina imunităţii. 100 g rodii conţin 20 mg vitamina C, 25% din doza zilnică recomandată. Un alt atu al acestor fructe este reprezentat de vitamina B6, de care au nevoie în special femeile gravide, cele care alăptează şi cele care iau contraceptive orale. În 100 g rodii se găsesc 0,2 mg vitamina B6, aproximativ 10% din doza zilnică recomandată. Rodiile sunt sursă bună şi de alte B-uri: B3 (0,3 mg/100 g), B5 (0,6 mg). Datorită B-urilor, aceste fructe sunt recomandate pentru combaterea stărilor de anxietate, de nervozitate, a stărilor de stres.
În ceea ce priveşte mineralele, rodiile se remarcă prin conţinutul de potasiu: 250 mg/100 g. "Aceste fructe pot fi un supliment alimentar în afecţiunile cardiace, datorită conţinutului de potasiu au proprietăţi de tonifiere a muşchiului cardiac. În cazul hipertensivilor, consumul de rodii sau suc de rodii contribuie la men