Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markyan Kulyk, a transmis Consiliului Judeţean Maramureş o scrisoare prin care şi-a arătat interesul pentru construirea unui gazoduct care să lege România de statul din nord.
„Aş fi recunoscător pentru acordarea unor informaţii mai argumentate cu privire la proiectele susţinute de autorităţile judeţului Maramureş cu privire la perspectiva construirii unui nou pod pe râul Tisa şi a unui gazoduct de legătură cu regiunea Transcarpatia din Ucraina“, se arată în scrisoarea diplomatului ucrainean. În prezent, există deja o conductă de import a gazelor din direcţia Ucraina prin nord-vestul ţării, respectiv cea care leagă zonele Tekovo şi Medieşul Aurit, judeţul Satu-Mare, cu o capacitate de 11 milioane metri cubi pe zi şi 48 kilometri lungime.
Discuţii incipiente
În strategia Transgaz, de interconectare a sistemului na- ţional de transport al gazelor cu cel al altor state, acest proiect nu este menţionat. „Sunt discuţii incipiente şi tatonă ri cu privire la o nouă conectare cu Ucraina prin nordvest“, ne-au declarat surse din domeniu. Pe de altă parte, reprezentanţii Transgaz au susţinut că, pe relaţia cu Ucraina, există un sigur proiect de interconectare, respectiv realizarea conductei Ucraina - Siret - Bucecea, de mici dimensiuni, care va asigura aprovizionarea cu gaze pentru zona de nordest a ţării, respectiv Botoşani.
Pentru acest proiect există deja un studiu de fezabilitate, însă nu se cunoaşte poziţia oficială a părţii ucrainene. „Se pare totuşi că cererea de gaze spre Europa este atât de mare încât este nevoie de cât mai multe astfel de conducte“, au mai spus sursele citate. Proiectul strategiei de interconectare a sistemului naţional de transport al gazelor cu cele din statele vecine, lansat spre dezbatere publică, are în prim-plan conductele strategice Nabucco, Arad-Szeged şi Giur