Regizorii Dan Piţa şi Stere Gulea critică dur sistemul de evaluare a scenariilor de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Sursa: Mihai Spiridonică
Rezultatele sesiunii de concurs de proiecte cinematografice a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), din iunieiulie 2008, au pus din nou pe jar breasla, ele fiind la fel de contestate ca şi la precedentele sesiuni. Multe nume importante au pierdut finanţările, aflânduse sub linia de departajare. E cazul lui Horaţiu Mălăele, Stere Gulea sau Dan Piţa. Deşi cei mai mulţi bani îi iau Cristi Puiu (care va începe filmările la "Aurora" în luna ianuarie) şi Corneliu Porumboiu, printre admiş ii care vor primi bani de la CNC se află şi de această dată nume contestate, ale căror performanţe din ultimii ani strălucesc prin absenţă. Geo Saizescu şi Cristina Nichituş sunt cele mai elocvente exemple.
Dan Piţa: „Este jignitor“
În plus, la această sesiune, ceea ce sare în ochi prin inadecvarea la realitate - „mărul discordiei“ - este nota dată multor nume importante la secţiunea „calitate regizor“. Nota respectivă se acordă, alături de cele pentru „calitate scenariu“ şi „calitate producător“, după desecretizarea scenariilor, de către Consiliul CNC, cu alte cuvinte de către funcţionarii din instituţie.
Stere Gulea a fost respins cu proiectul său „Eroii nu mor“ (pe scenariul Veronicăi Ion), aflându-se în final pe locul 12, iar din partea funcţionarilor din CNC, la rubrica „calitate regizor“, a fost „cadorisit“ cu nota 4,20, cu alte cuvinte nu a primit nici măcar notă de trecere. La rândul său, Dan Piţa, deşi a primit finanţare, la secţiunea de documentar, pentru filmul „Ridicarea cortinei“ (pe un scenariu scris de Lucia Hossu-Longin şi Dan Necşulea), a fost „tratat“, la „calitate regizor“, doar cu un 5,84.
Dan Piţa a calificat, pentru EVZ, tratamentul funcţionarilor de