Inspecţia Muncii a amendat şi a închis, miercuri, un şantier din sectorul 1. Acesta, însă, funcţionează nestingherit ca să dea gata la termen un complex de locuinţe. Sursa: Cosmin Marinescu
Praful, zgomotul aparatelor de sudură, strigătele muncitorilor şi huruitul motoarelor de pe betoniere au arătat, ieri, că amenzile date de Inspecţia Muncii nu fac nici cât un şurub ruginit pe şantierele mari din Bucureşti. Inspecţia Muncii a dat miercuri dispoziţie de sistare totală a activităţii pe şantierul Cortina Residence din sectorul 1, dar muncitorii de acolo, aduşi sub antrepriză de firma cu patronat italian Brixia Construct SRL, n-au avut dispoziţia necesară să renunţe la muncă. 62 dintre ei lucrează la negru.
Toţi îşi riscă viaţa din cauza condiţiilor nesigure în care îşi desfăşoară activitatea. Conform statisticilor Ministerului Muncii, numai anul trecut s-au înregistrat 4.398 de accidente de muncă, din care 344 mortale. Cei mai mulţi dintre cei accidentaţi lucrau în construcţii.
„Vedeţi bine că se lucrează“
În zona de nord a Bucureştiului, Pipera-Tunari, antreprenorii complexului Cortina Residence au dat bice, fără să ţină seama de „nişte fleacuri“ legale, astfel încât apartamentele de pe strada Horia Măcelariu, nr. 83, să fie gata la timp, adică la mijlocul lui 2009.
Aşa că, ieri, a doua zi după controlul fulger făcut de inspectorii de la Protecţia Muncii, de Jandarmeria Română şi Oficiul Român pentru Imigrări - la sesizarea lui Dan Bucur, comisar-şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române -, aparatele de sudură, materialele de construcţie şi mâna de lucru erau în funcţiune pe şantierul din spatele Hotelului Phoenicia.
Amenzile usturătoare, de 101.900 de lei, par să nu fi însemnat mare lucru pentru firma Brixia Construct SRL din Iaşi, antreprenorul proiectului Cortina Residence.