Fructele de padure, pe langa faptul ca arata imbietor, maresc valoarea nutritiva a oricarei mese. Mustesc de vitamine, iar in perioada prealabila toamnei (cele estivale fiind inca prezente, cele autumnale de-abia parguite) recolta este savuroasa. Publicatia engleza Daily Mail a investigat efectele benefice ale acestora asupra sanatatii consumatorilor.
Coacazele negre
Oamenii de stiinta de la Institutul Scotian de Cercetatare a Recoltelor le-au ridicat la rangul de “Superfructe Supreme” dupa ce au descoperit ca acestea contin cantitati mai mari de vitamine, minerale si antioxidanti decat alte 20 de fructe.
Coacazele negre sunt bogate in vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului, mentine sanatatea pielii, oaselor si a dintilor si accelereaza procesul de vindecare. Doctorul Joanne Lunn, de la Fundatia Britanica de Nutritie, afirma ca in aceste fructe de padure se gaseste o cantitate de 4 ori mai mare de acid ascorbic decat intr-o portocala.
Antioxidantul continut de coacazele negre le ofera culoarea inchisa si este considerat ca oferind o buna protectie impotriva bolilor de inima, cancerului si diabetului.
Aceste fructe ar putea si sa intarzie sau sa chiar sa previna aparitia afectiunii Alzheimer. Un stiudiu realizat in Noua Zeelanda a scos la iveala faptul ca unele substante continute de coacazele negre impiedica degenerarea anumitor celule, degenerare ce ar provoca aparitia bolii.
Afinele
Principalele beneficii oferite de aceste fructe de padure sunt reducerea nivelului de colesterol si a riscului de aparitie a cancerului. Un stiudiu realizat in Statele Unite ale Americii demonstreaza ca afinele contin un antioxidant care ar putea fi folosit in tratamentul cancerului de colon.
Afinele stimuleaza regenerarea celulelor cerebrale, putand imbunatati memoria si anula uitarea ce a