Etiopianul Gebreselassie, deţinătorul recordului mondial la maraton, parcurgea în fiecare zi 10 kilometri până la şcoală. Sursa: Reuters
În anul 2000, britanicul Brendan Foster, fost medaliat cu bronz olimpic la 10.000 de metri, spunea: „Fără îndoială, Haile este cel mai valoros alergător pe distanţe lungi pe care l-a văzut vreodată lumea“. În ciuda siluetei firave şi a vârstei destul de înaintate, 35 de ani, etiopianul Haile Gebreselassie, singurul atlet care a cucerit de patru ori consecutiv titlul mondial la 10.000 de metri, a mai dat o lovitură.
Pe 28 septembrie, la Berlin, africanul a stabilit un nou record mondial la maraton, cu timpul de 2 ore, 3 minute şi 59 de secunde. „Când alergi maratonul, concurezi împotriva distanţei, nu împotriva celorlalţi participanţi“, este mottoul cu care etiopianul atacă întotdeauna cei 42,195 de kilometri.
Pe urmele lui Bikila şi Yifter
Născut la Asella, oraş care i-a dat atletismului şi pe campionii Kenenisa Bekele, Tirunesh Dibaba şi Derartu Tulu, Haile se laudă cu nu mai puţin de 26 de recorduri mondiale în probe de fond şi semifond. Admirator al legendarului Abebe Bikila (etiopianul devenit primul campion olimpic din Africa, alergând desculţ maratonul de la Roma, din 1960), Gebreselassie era obligat în copilărie să fugă 20 de kilometri în fiecare zi de acasă la şcoală şi înapoi. Pe când avea 16 ani, fără să fi avut o pregătire profesionistă, etiopianul s-a înscris la maratonul de la Adis Abeba, pe care l-a încheiat după 2 ore şi 42 de minute. La 21 de ani, în 1994, la Hengelo, a stabilit primul său record mondial: 12 minute, 56 de secunde şi 96 de sutimi în proba de 5.000 de metri. De şase ani, nimeni nu reuşise să doboare cea mai bună performanţă la 5.000 metri, realizată de Said Aouita (12 minute, 58 de secunde şi 39 de sutimi).
La Jocurile Olimpice de la Atlan