- Liderii UDMR supraliciteaza oferta radicalilor maghiari pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc.
- Ambele tabere se invinuiesc reciproc de populism.
- Nici una dintre formatiunile maghiarilor nu a reusit sa sparga bariera etnica si sa obtina si voturile romanilor.
Tema autonomiei a fost folosita de actuala conducere a UDMR de fiecare data in preajma alegerilor. Asta in ciuda faptului ca presedintele UDMR Bela Marko ii acuza el insusi pe radicalii maghiari ca adopta aceasta tema doar din considerente populiste. "Nu o fac pentru ca vor autonomie, ci in scop populist. Se folosesc de demagogie pentru a atrage atentia", declara, in urma cu cateva saptamani, Bela Marko referitor la initiativa CNS de a organiza un referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc chiar in ziua alegerilor parlamentare. In acelasi context, Bela Marko spunea ca nu este de acord cu organizarea unui referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc pe 30 noiembrie, in paralel cu alegerile parlamentare din doua motive: unul de legalitate si al doilea de oportunitate. "In primul rand, in ziua alegerilor parlamentare asta trebuie sa facem, sa alegem parlamentarii, nu altceva.
In al doilea rand, pe o problema legata de autoritatile locale nu poti organiza referendum in baza unei decizii luate la nivel local. Este ilegal, trebuie sa existe o decizie la nivel central", sublinia Bela Marko.
Totusi, in programul electoral al UDMR a fost inclusa din nou tema autonomiei, deziderat care va fi sustinut de candidatii UDMR la alegerile parlamentare. "Acest program se bazeaza pe tema modernizarii Transilvaniei, a spatiului unde traim. Mesajul se adreseaza celor care traiesc in spatiul transilvan, nu numai maghiarilor. A doua tema din programul elecoral al UDMR se refera la autonomie", a declarat liderul UDMR Bela Marko, care, de teama ca ar putea sa piarda vot