Marile cluburi de fotbal, dar şi competiţiile de anvergură sunt afectate de recesiunea sectorului financiar. Sursa: AFP PhotoSursa: Reuters
1 /.
Printre piesele de domino care riscă să se dărâme din cauza crizei financiare declanşate în Statele Unite şi propagate la nivel mondial se numără şi sportul, chiar dacă, pentru moment, efectele nu sunt atât de vizibile ca în domeniul financiar-bancar.
Unda de şoc e însă aşteptată să lovească industria sportului în perioada următoare, atunci când se va face simţită absenţa fondurilor uriaşe care veneau dinspre bănci şi societăţile de asigurări. Sportul, în general, şi fotbalul, în special, reprezintă o industrie puternică, în care se rulează anual miliarde de euro, dar care este foarte strâns legată de toate mecanismele economiei.
Cluburile de fotbal engleze sunt cele mai expuse
Primele afectate de crah sunt cluburile de fotbal din Anglia, mai ales cele din prima ligă, care cheltuiesc averi inestimabile pentru achiziţionarea de jucători şi pentru plata salariilor acestora. Grupările engleze aveau deja, dinainte de declanşarea crizei, datorii care atingeau 3,8 miliarde de euro, iar o treime din această sumă este cumulată de giganţii Manchester United, Chelsea, FC Liverpool şi Arsenal.
În plus, valoarea totală a salariilor creşte anual, în medie, cu 12 la sută. În urma căderilor de pe Wall Street, FC Liverpool, club deţinut de americanii Tom Hicks şi George Gillett, şi-a amânat planurile de construire a unui nou stadion.
Nici Tottenham Hotspur nu stă pe roze. Joe Lewis, multimiliardarul englez care este principalul investitor de la Tavistock Group (care deţine, printre altele, şi gruparea londoneză), a pierdut anul acesta, din cauza crahului de pe piaţa imobiliară americană, nu mai puţin de un miliard de dolari! Un alt club celebru izbit în plin es