Timisoreana, cea mai veche fabrica de bere din Romania, a fost abia a treia optiune a sud-africanilor de la SABMiller atunci cand au decis sa intre pe piata locala.
In prezent insa, centrul timisorean traverseaza un program de investitii de 50 mil. euro care va tripla productia si "furnizeaza" cea mai vanduta bere din Romania.
Fabrica de bere Timisoreana, construita in 1718, nu este una obisnuita, si asta pentru ca a pastrat o parte din istoria celor trei secole prin care a trecut. Doua corpuri de cladiri, recent renovate, preced intrarea in fabrica, insa pastreaza inca stilul arhitectural al secolului 18 si spiritul acelor timpuri. Intr-unul dintre ele se afla in prezent birourile celor care se afla la conducerea fabricii, dar si o macheta a intregii unitati de productie.
Majoritatea cladirilor au fost pastrate, pe una dintre ele fiind situat hornul primului uscator modern de malt, ridicat in 1900. De aceea, in cadrul fabricii Timisoreana, care aduce mai mult cu un oras de sine statator in mijlocul Timisoarei, cladirile din caramida se amesteca frecvent cu corpuri noi din aluminiu.
"In acest moment, fabrica produce numai brandurile Timisoreana, Ursus si Ciucas, insa dupa ce vom finaliza investitiile in renovarea si modernizarea fabricii, in prima parte a anului viitor, vom putea sa producem si alte branduri", a declarat Dragos Hopulele, directorul fabricii din Timisoara.
Hopulele are 34 de ani, dar lucreaza in cadrul grupului SABMiller de 11 ani, in ultimii doi ani aflandu-se la conducerea operatiunilor din cadrul fabricii Timisoreana. In aceasta perioada, el a asistat si coordonat majoritatea modernizarilor realizate in cadrul fabricii.
Imediat cum treci de strajerii fabricii, cele doua cladiri care sunt situate la intrarea in fabrica, descoperi o locomotiva neobisnuit de mica, situata pe un morman de pietris si doua sine