Conducerea Parlamentului a aprobat luni invitarea guvernatorului BNR în legislativ pentru a prezenta un raport privind consecinţele colapsului sistemului bancar internaţional asupra economiei româneşti, a confirmat pentru NewsIn, Lucian Bolcaş. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că băncile româneşti sunt solide şi nu depind de banca mamă decât prin faptul că aceasta numeşte conducerea şi membrii consiliului de administraţie.
"Băncile româneşti nu pot fi afectate de criza internaţională pentru că ele sunt independente... . Capitalul dintr-o bancă nu se poate retrage. Nicio bancă mamă din Europa nu poate retrage capitalul dintr-o bancă românească", a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Isărescu a precizat că banca mamă nu poate retrage banii indiferent de problemele pe care le are, refrindu-se la informaţiile vehiculate de piaţă, potrivit cărora băncile străine ar retrage sume din băncile comerciale din România
"90 la sută din resursele atrase de băncile comerciale româneşti reprezintă fonduri de la banca mamă, în valoare de 23 miliarde de euro, care reprezintă totalul pasivelor. Dintre acestea 14 miliarde de euro sunt cu scadenţe de peste un an şi este practic imposibil ca acestea să-şi retragă banii acum, deoarece este vorba de respectarea unor contracte", a spus guvernatorul Băncii Centrale.
El a reluat faptul să există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneşte că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depăşeşte 14-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituţii de credit extrem de solide.
Mugur Isărescu s-a declarat nemulţumit de articolele apărute în presă pe tema crizei financiare din lume. El a afirmat că există o serie de "experţi" care îşi dau cu părerea, iar informaţiile contrare vehiculate în ultima perioadă şi care au generat chiar panică