Aproximativ 95 de oameni de stiinta din Germania si Romania au participat la un proiect menit sa ridice gradul de atractivitate turistica, prin pastrarea traditiilor si a stilului de viata al locuitorilor, in zona Ghetarului Scarisoara, din judetul Alba. "Motii trebuie sa fie mai constienti de bogatiile pe care le au", considera Evelyn Rusdea, profesor la Universitatea din Freiburg, initiatoarea "Proiectului Apuseni".
In timp ce orasele si comunele din Romania sunt invadate de betoane, caramida si termopan, un grup de arhitecti si oameni de stiinta incearca sa reinvie constructiile in stil traditional.
Acest lucru se intampla in Tara Motilor, pe Platoul Ghetarului Scarisoara, judetul Alba, acolo unde localnicii au picat si ei in plasa modernismului de tip occidental prost inteles. Intr-o zona montana care si-a pastrat bine traditiile, au aparut in ultimii ani case roz si portocalii, construite din BCA, cu termopane si acoperis de tabla. Cum sa-i convingi insa pe oamenii locului ca aceste constructii nu le vor aduce nici un avantaj?
Progresul, asociat cu "vila de oras"
"Viziunea idilica a specialistilor despre arhitectura traditionala s-a intalnit cu viziunea negativa a localnicilor despre casele lor vechi. Pentru acestia din urma, imobilele in care au locuit, multe dintre ele avand doar o singura camera, le evoca viata grea, saracia; locuitorii sustin ca vor sa se desprinda de acele vremuri, sa progreseze. Pentru ei progresul este sinonim cu negarea trecutului si apropierea de imaginea bunastarii de la oras", explica Simona Braniste, coordonatoarea proiectului "Tara Motilor – patrimoniu cultural european". Acesta s-a derulat in comuna Garda de Sus. Timp de zece zile, cativa arhitecti le-au oferit localnicilor solutii pentru ca viitoarele pensiuni sa pastreze elementele traditionale ale vechilor asezari din Tara Motilor si – in