Practicarea sportului – de performanţă sau doar pentru menţinerea condiţiei fizice – necesită şi o anumită conduită alimentară. Specialiştii în alimentaţie sportivă din cadrul Institutului de Biologie şi Medicină Sportivă din Franţa au alcătuit un mic ghid nutriţional pentru cei care îşi pun musculatura la lucru. Nutriţia este o zonă care în mod evident poate face o diferenţă - alimentele pe care sportivul le alege pot contribui la succes sau la eşec.
Totuşi, aşa cum o dietă bine aleasă nu poate să transforme brusc un om obişnuit într-un campion, o dietă inadecvată poate să constituie un obstacol în calea unui sportiv talentat care doreşte să ajungă în top. Deficienţele nutriţionale pot fi dificil de descoperit în fazele incipiente.
Din acest motiv, cei care fac exerciţii sunt adesea tentaţi să îşi autoadministreze anumiţi nutrienţi în formă concentrată, în ideea de a se proteja împotriva dezvoltării acestor deficienţe. Tocmai de aceea, sfaturile specialiştilor demontează mituri legate de ce anume trebuie să conţină meniul unui sportiv.
Reguli:
1. Un sportiv trebuie să-şi dubleze porţia de carne – fals. Este într-adevăr util consumul regulat de carne (sursă de proteine şi fier), dar consumul prea mare nu creşte masa musculară şi nu ameliorează performanţele.
2. Trebuie crescut aportul de zahăr – fals. Este nevoie şi de glucide în alimentaţia sportivilor, însă excesul poate duce la variaţii periculoase ale nivelului glicemic din sânge.
3. În timpul efortului trebuie scăzut aportul de lichide – fals. Aportul insuficient de lichide scade performanţele şi poate provoca tulburări grave.
4. Activitatea fizică sporeşte nevoile de magneziu – adevărat. Magneziul este utilizat pentru contracţia musculară şi pentru metabolizarea glucidelor. Un sportiv trebuie să consume alimente