Marele premiu al loteriei italiene a ajuns la aproape 95 de milioane de euro. Cum era de aşteptat, suma pusă în joc a generat o isterie de masă, care a depăşit graniţele ţării. Cine locuieşte în apropierea frontierelor “dă o fugă” pentru a juca un bilet, iar cei care au cunoştinţe în Italia le transmit numerele de jucat prin telefon. Până la anunţarea fericitului care va încasa marele pot, se profilează deja numele unui câştigător sigur: Bugetul de Stat. În ultimele şase luni, Sisal, compania privată care gestionează jocul, a încasat de mai bine de 5 ori valoarea marelui premiu, undeva peste 500 de milioane euro.
Asta pentru că “schema de distribuţie” a banilor prevede că 49,5 % din încasări merg direct la bugetul de stat şi doar 38,1% la fondul de premii. Restul sunt împărţiţi de Sisal şi de agenţii din teritoriu.
Informaţii care nu descurajează pe nimeni. Speranţa de a câştiga marele premiu învinge reticenţa la aflarea veştii că sunt una la 622 de milioane şanse de câştiga. Mai exact posibilitatea de a câştiga la Superenalotto este aceeaşi cu a extrage o anume piesă de domino dintr-un şir lung de la Milano până la Tokio.
Dar şi cifrele legate de câştig sunt la fel de impresionante. 95 milione de euro în bacnote noi, de 500 de euro, înseamnă un teanc înalt cât un bloc de 6 etaje. Mai exact, 209 kilograme de bani. Ultima combinaţie câştigătoare a fost ghicită pe 26 aprilie 2008 şi a adus cu sine un premiu de “doar” 40,6 milioane de euro.