• Aceasta este responsabila pentru o treime dintre infarctele inregistrate in lume
Alimentele de tip fast-food provoaca o treime dintre infarctele inregistrate la nivel mondial, in conditiile in care dietele bazate pe alimente sarate si grasimi sporesc riscul aparitiei bolilor de inima, potrivit unui studiu aparut in Circulation, revista American Heart Association, transmite France Press. Pentru a realiza studiul, cercetatorii au examinat 16.000 de pacienti care au suferit infarcte in perioada 1999 - 2003, in intreaga lume. Studiile precedente luau in calcul doar datele obtinute din tarile dezvoltate, a explicat Salim Yusuf, profesor de medicina la McMaster University Canada. Pacientii au completat chestionare referitoare la obiceiurile lor culinare, care luau in calcul 19 grupe de alimente. Studiul a tinut cont de preferintele alimentare din fiecare tara participanta. Cercetatorii au stabilit astfel ca adeptii regimului denumit occidental, adica bazat pe grasimi si alimente sarate, oua si carne, erau cu 35 la suta mai predispusi unui infarct decat pacientii care consumau putine alimente grase si carne sau chiar deloc, indiferent de tara din care proveneau.
Persoanele care prefera un regim prudent, bogat in legume crude sau preparate si fructe, sunt cu 30 la suta mai putin expusi riscului de a face o criza cardiaca fata de persoanele care consuma putine legume si fructe. Al treilea tip de regim alimentar, cel cunoscut drept regim oriental, care contine alimente precum tofu si sosul de soia, pare sa nu aiba un impact major asupra maladiilor cardiace. Tofu, de exemplu, are proprietati benefice pentru inima, dar sosul de soia, bogat in sare, le anuleaza. In trecut, cercetatorii s-au axat pe studii efectuate in tarile occidentale, pentru ca acolo se inregistrau cele mai multe dintre crizele cardiace in urma cu 25-30 de ani, potrivit