Cercetatorii japonezi de la Unversitatea Osaka au descoperit ca mancatul cu pofta ar putea dubla riscul de ingrasare, relateaza BBC.
Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 3000 de oameni. Oamenii de stiinta le-au analizat obiceiurile alimentare, iar rezultatele au fost publicate in Jurnalul Medical Britanic. A fost analizata relatia dintre viteza de ingurgitare, senzatia de saturatie si castigarea in greutate.
Aproape jumatate dintre cei 3000 de participanti la studiu au afirmat ca aveau tendinta de a manca repede. Comparati cu cei care mananca pe indelete, barbatii grabiti in timpul meselor au cu 84% mai multe sanse de a deveni supraponderali, iar femeile sunt de doua ori mai predispuse la a se ingrasa. Cei din a treia categorie, pe langa faptul ca “infuleca”, au tendinta de a manca pana simt ca sunt plini isi tripleaza sansele de a se rotunji.
Profesorul Ian McDonald, de la Universitatea din Nottingham, afirma ca mai sunt si alte motive pentru care mancatul rapid este daunator sanatatii. Ar putea sa afecteze sistemul de semnalizare care anunta creierul ca a sosit momentul ca nutritia sa inceteze, pentru ca stomacul se umfla. Acesta ar putea fi umplut peste masura daca hrana este inghitita inainte ca reactia gastrica sa-si faca simtite efectele.
McDonald mai spune si ca mancatul rapid este un comportament care ar putea fi invatat in copilarie si care poate fi corectat, chiar daca s-ar putea sa nu fie foarte simplu.
Cercetatorii australieni Elizabeth Denney-Wilson si Karen Campbell considera ca mecanismul care ne faciliteaza astazi ingrasarea a fost , pana nu demult, un avantaj pe scara evoulutiei umane: cu ajutorul acestuia acumulam mai multe resurse atunci cand acestea nu erau suficiente.
In opinia lor, copiii ar trebui sa fie incurajati sa manance incet si ar trebui sa le fie permis sa se opreasca can