O expoziţie documentară despre cei „80 de ani de radiofonie şi radio românesc 1928-2008“ se vernisează mâine, în holul Sălii „Mihail Jora“. Sursa: Arhiva Radio România
Cei 80 de ani pe care îi împlineş te, în 2008, Societatea Română de Radio sunt sărbătoriţi în acest weekend prin mai multe evenimente.
Era anul 1928, iar radioul românesc şi-a început emisia la scurtă vreme după descoperirea invenţiei (de către Guglielmo Marconi, în 1924, motiv pentru care Marshall McLuhan vorbea, câteva decenii mai târziu, de Galaxiile „Gutenberg“ şi „Marconi“), sincron cu emisiile posturilor occidentale, România fiind la acea vreme - a mult-hulitului mai târziu „regim burghezo-moşieresc“ - una dintre cele mai înaintate ţări ale Europei.
„Umorul“ a început pe 18 decembrie 1928
Pe 1 noiembrie 1928 era lansat în eter primul semnal radiofonic. Prima emisiune radio oficială a debutat prin cuvântul profesorului Dragomir Hurmuzescu, un mare fizician român, care ulterior a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţ ie al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică. Prima emisiune umoristică a fost difuzată pe 18 decembrie 1928, iar la începutul lui 1929 se realizează „Ora copiilor“, prima emisiune pentru cei mici, şi prima transmisiune de teatru cu poemul liric „O toamnă“, de Alfred Moşoiu. Au urmat primele transmisiuni de la Opera Română şi de la Ateneul Român, iar în 1930 este transmis pentru prima oară un miting aviatic. În 1929, ponderea programelor muzicale era de 70%, iar pe 21 martie 1930 se realizează prima transmisie a unei opere dintr-un studio al radiodifuziunii, „Bărbierul din Sevilla“, de Rossini.
La început au fost şaptesprezece oameni: primul director general George Vasile Munteanu, primele crainice Margareta Marinescu, Puia Vasilescu Rebreanu, Aurora Bălăceanu, Nadia Ştefănescu, primul crainic sportiv Radu Vasil