Mulţi contemporani, mai cu seamă cei din generaţia tânără, cred că romantismul este demodat şi desuet, că trebuie să rămână (eventual) în manualele de istorie a literaturii sau în codurile de comportament ale unui secol de mult apus.
Mai mult decât atât, nici o doză necesară de sobrietate nu pare a mai fi privită cu suficient respect, exceptând (poate) dineurile oficiale sau evenimentele cu conotaţie tristă. Designerii ne contrazic însă, propunând variante sobre sau romantice chiar şi pentru spaţii lipsite de tradiţie, cum sunt bucătăriile.
AMBIENT ŞI DECORAŢIUNI
Ambientul este cel dintâi semnal pentru un anumit tip de comportament, atunci când trăieşti sau pur şi simplu eşti invitat într-un spaţiu anume. Stilul şi calitatea mobilierului, culorile dominante, dispunerea şi intensitatea surselor de lumină artificială sau naturală dau, în general, tonul şi intensitatea atitudinii umane.
Fără să intrăm în amănunte, vom spune doar că albul în combinaţie cu negrul sau tonuri de gri şi monocromia în tonuri calde sunt cele mai indicate abordări pentru o atmosferă sobră sau romantică. Spaţiul trebuie să fie construit în linii simple, fără aglomerări inutile şi fără exces de accente vizuale. Se speculează verticalele pe care privirea poate să alunece în sus sau în jos lent, fără oprelişti.
Decoraţiunile au nevoie de o anumită eleganţă, de clasă, cum se spune, fără a fi însă ostentative. Fie că sunt alese din linia clasică, fie că provin din cele mai moderne viziuni, obiectele care se aşază pe masă ori în jurul ei trebuie să se integreze armonios în ansamblul general, să te oblige a le cerceta sau a le atinge cu atenţie, cu delicateţe.
Alegeţi cel puţin două surse de lumină reglabilă cu care, la nevoie, să puteţi impune clar-obscurul necesar unei conversaţii liniştite. Între o plafonieră capabilă să arunce asupra mesei o lumină inte