Banca Nationala a Romaniei (BNR) a invitat la discutii, in cursul lunii noiembrie, institutiile financiare nebancare (IFN), in legatura cu posibilitatea acestora de a avea acces la informatiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), a anuntat joi Angela Dimonu, sef de serviciu in BNR.
"Discutiile vor avea loc pe marginea proiectului de modificare a reglementarii privind accesul la informatiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare, la care lucram in prezent", a declarat seful serviciului de Reglementare si Autorizare din BNR, Angela Dimonu, citat de NewsIn.
"Institutiile financiare nebancare nu au acces la baza de date privind managementul riscului nici la Biroul de Credit, nici la CRB", a declarat presedintele ALB, Jean-Claude Boloux.
El a adaugat ca, daca aceste companii ar avea acces la baza de date de management al riscurilor, incidenta de neplata creditelor acordate de IFN-uri ar fi mai mica. Boloux a mentionat ca se inregistreaza tot mai multe incidente de frauda produse de "coalitii la nivelul pietei".
"De aceea avem nevoie de BNR si de o reglementare puternica pe aceasta piata", a adaugat Boloux.
El a mentionat ca, recent, a demarat colaborarea cu Politia Romana in ceea ce priveste accesul la informatii, deoarece este datoria asociatiei sa controleze riscul si sa evite frauda.
Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante (institutie de credit sau societate de credit ipotecar) din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare, de 20.000 lei, precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.
Potrivit datelor BNR, la sfarsi