Curtea de Casaţie din Italia a decis că statul german trebuie să plătească compensaţii de un milion de euro familiilor victimelor unui masacru din provincia Toscana, din cel de-al doilea război mondial.
Decizia, una în premieră pentru statul italian, ar putea provoca o adevărată avalanşă de cereri de despăgubire din partea miilor de familii ale căror rude au căzut victime armatei naziste.
Banii ar trebui să ajungă la nouă persoane, rude a două dintre cele peste 200 de victime ale masacrului de la Civitella. Statul german a precizat că nu va plăti, motivând că legea internaţională îl scuteşte de astfel de plăţi. Totuşi, o eventuală nerespectare a deciziei unei curţi de justiţie italiene ar putea duce la o criză diplomatică între Italia şi Germania.
"Întreaga problemă a compensaţiilor pentru crimele de război a fost stabilită prin Tratatul de la Bonn, care a acordat aproximativ 60 de miliarde de dolari despăgubiri statului italian. Germania nu va plăti nici măcar un euro"a declarat avocatul părţii germane la proces, Augusto Dossena, citat de The Times.
La 29 iunie 1944, armata germană a ocupat oraşul Civitella şi a ucis 203 civili italieni. Masacrul a venit ca replică la acţiunea unor partizani italieni, care uciseseră trei soldaţi germani.
În 2006, un fost sergent german, Max Josef Milde, a fost condamnat în absenţă la închisoare pe viaţă pentru masacrul amintit mai sus. Milde, ajuns la vârsta de 88 de ani, locuieşte în Germania şi este puţin să fie extrădat pentru a-şi putea primi pedeapsa.
Citiţi şi:
Masacrul din Slovenia, o pată pe obrazul britanic