Privirile duşmănoase aruncate romilor au rămas, chiar dacă sentinţa în cazul uciderii Giovannei Reggiani a mai liniştit lucrurile, arată ofiţerul Marius Bulgaru.
Cum apare poliţia printre romi, scandalul e gata. Asta e aproape lege. Însă când un poliţist rom e parte din mulţimea de chipiuri, începe să vorbească ţigăneşte şi le explică despre ce este vorba, lucrurile se schimbă cu totul. O intuiţie a autorităţilor române, cele care l-au trimis în Italia, în cadrul proiectului ITARO, pe poliţistul Marius Bulgaru, în vârstă de 32 de ani. S-a născut într-o familie săracă, de romi, şi a hotărât că trebuie să se ţină de carte.
„I-am convins pe ai mei că numai prin educaţie putem arăta că suntem capabili să înţelegem lucrurile altfel“, povesteşte Bulgaru. A ţinut cartea cu amândouă mâinile până la absolvirea Facultăţii de Psihologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi, în 2001. A lucrat apoi ca profesor psiho-pedagog la Şcoala Specială din Tecuci. În 2006, s-a înscris la concursul organizat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea, pentru un post de ofiţer rom. Unul dintre cei opt, în toată ţara.
Şi de aici a urmat Italia. A ajuns acolo la începutul acestui an, după ce fratele său - tot poliţist - îşi încheiase misiunea tot în Peninsulă, „înainte de Mailat“.
„Se mai abţin“
În ianuarie, anul acesta, situaţia se schimbase complet. „Colegii italieni, mass-media, toată lumea îi privea cu răutate pe români. Se fereau în special de ţigani. Acum, odată cu procesul lui, sunt mai deschişi, pentru că s-a făcut dreptate“, spune Bulgaru. Totuşi, privirile duşmănoase aruncate romilor au rămas. „S-a făcut tot mai mult diferenţa între cetăţenii români şi cei de etnie romă. Pe stradă, italienii nu se uită urât când vine vorba de un român, dar la un ţigan - da“, observă poliţistul. În ceea ce-l priveşte, a avut