Au efect remineralizant şi ne ajută să slăbim. Sunt sursă bună de magneziu, necesară funcţionării sistemului nervos. Conţin vitaminele A, B, C, care întăresc imunitatea. Iată trei motive pentru a mânca smochine. Din cauza conţinutului de glucoză şi fructoză, diabeticii au voie să mănânce smochine doar cu sfatul medicului
În medicina chineză, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice, laxative, emoliente. În acelaşi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorită bogăţiei de vitamine şi minerale. Smochinele sunt o sursă bună de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi. Datorită vitaminelor A, B, C, smochinele stimulează imunitatea şi previn virozelor respiratorii.
În privinţa conţinutului de vitamine şi minerale există unele diferenţe între smochinele crude şi cele uscate, acestea din urmă fiind în avantaj. Astfel, 100 g smochine crude conţin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeaşi cantitate de smochine uscate furnizează 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu.
FIBRE ALIMENTARE
Nutriţioniştii apreciază smochinele şi pentru conţinutul de fibre alimentare:
2,5 g/100 g fructe crude, 11 g/100 g fructe uscate. Fibrele stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate în curele de slăbire. Cu moderaţie însă, dacă vorbim despre cele uscate, care au multe calorii şi mult zahăr.
În vreme ce 100 g smochine crude conţin 13 g carbohidraţi, 82 g apă şi 57 de calorii, aceeaşi cantitate de fructe uscate ajunge la 57 g carbohidraţi, 25 g apă şi 240 de calorii.
CURE DE SLĂBIRE
“Persoanele care vor să slăbea