Oamenii de ştiinţă au demonstrat, pentru prima oară, că activitatea umană şi-a lăsat amprenta asupra zonei arctice şi a Antarcticii, arată un studiu recent publicat de The Independent.
Schimbările climei datorate activităţii umane au fost aşadar detectate pe fiecare continent, conform studiului care arată că temperatura a crescut în Antarctica, precum şi în regiunea arctică din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră produse de activitatea umană.
Este pentru prima oară când cercetătorii au putut să dovedească, pentru ambele regiuni polare, legătura dintre modificările de temperatură şi activitatea umană. De asemenea, studiul subminează teoriile scepticilor care susţin că încălzirea din zonele polare din ultimele decenii face parte din variabilitatea naturală a climei.
Descoperirile contrazic raportul din 2007, realizat de Grupul Interguvernamental de studiere a Schimbării Climatice, care spunea că Antarctica era singurul continent unde impactul uman asupra climei nu fusese observat.
Noua cercetare arată că inclusiv Antarctica a fost afectată de schimbările climatice în ultimii 60 de ani şi că această încălzire nu poate fi atribuită variaţiilor natuarale.
Folosind date de la zeci de staţii meteorologice situate atât în jurul Polului Nord, cât şi al Polului Sud, studiul a demonstrat că oamenii sunt responsabili de creşteri semnificative în temperaturile din Arctica şi Antarctica de-a lungul ultimei jumătăţi de secol.
"Am putut, pentru prima oară, să atribuim direct încălzirea din zona arctică şi din Antarctica influenţei umane asupra climei", a declarat Nathan Gillett de la Universitatea din East Anglia, care a condus studiul, publicat în jurnalul Nature Geoscience.
"În ambele regiuni polare încălzirea observată poate fi reprodusă în modelele noastre numai incluzând influenţele uma