Ultimele studii au demonstrat ca prin aceasta metoda se combat eficient o serie de probleme de sanatate, cum ar fi durerile de spate, ameteala, infertilitatea si stresul.
Andrei Sion
Dovezile medicale ale functionarii acestei practici stravechi chinezesti au facut ca acupunctura sa fie acceptata de catre specialisti ca o alternativa eficienta a medicinei clasice. Pentru a convinge publicul larg de beneficiile pe care le poate aduce acupunctura, cotidianul britanic "Dailymail" a publicat o lista de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre aceasta practica.
Conform teoriei acupuncturii, exista anumite puncte de-a lungul corpului prin care circula energia vitala. Unele studii au demonstrat ca introducerea unor ace in aceste puncte provoaca oprirea cailor nervoase electrice care transmit creierului senzatia de durere. In acelasi timp, alte cercetari au lansat ipoteza ca acupunctura opreste durerea, deoarece provoaca secretia endorfinelor, care anihileaza suferinta fizica. Practica chinezeasca este folosita pentru tratarea durerilor cronice de spate, durerilor de gat, ametelii de dupa operatie si a migrenelor. De asemenea, s-a dovedit ca acupunctura, combinata cu tratamentele conventionale impotriva infertilitatii, creste sansele de reusita ale acestora. In China, practica este folosita pentru tratarea problemelor pielii, ale sistemului digestiv, dar si impotriva insomniilor, depresiilor si stresului. Specialistii amintesc ca acupunctura nu este un tratament dureros.
Acele folosite sunt mult mai fine decat cele utilizate la analizele de sange si pot provoca numai o mica senzatie de durere sau o ingreunare in jurul zonei in care a fost introdus acul. Efectele secundare ale acupuncturii sunt nesemnificative: sangerari minore, care se opresc dupa cateva minute, sunt intalnite la 3% din pacienti