Criza economică a tăiat salariul promis de PDL cu 70 de euro, iar în PSD a adus un nou principiu: „Nu facem nimic, să ne putem dezvolta“. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Salariul mediu de 905 euro în 2012, promis de PDL, cel minim de 1.000 de lei, aruncat de PSD ca momeală electorală, sau miile de kilometri de autostradă pe care partidele s-au angajat să îi construiască în următorii patru ani au început să se subţieze. Cu ofertele electorale puse pe hârtie înainte de criza economică internaţională, liderii principalelor partide care vizează guvernarea admit că promisiunile pe care le-au lansat acum două luni nu mai sunt realiste.
Pe noile scenarii, care nu mai iau în calcul o creştere economică de 6%-7%, ci una de maximum 5,5% prognozată de analişti, PDL reduce salariul mediu promis de la 905 la 836 de euro, iar PSD trimite oamenii de afaceri să finanţeze construcţia de autostrăzi în locul statului. Deschis la negocieri, UDMR se fereşte de cifre şi se declară de acord cu oricare dintre partidele care ar putea da premierul.
Hrebenciuc: „Avem o strategie McCain şi una Obama“
„Programul de guvernare l-am făcut înaintea crizei. Nu avem previziuni pentru ce se va întâmpla peste trei luni, darămite mai mult“, şi-a trântit, ieri, propriile promisiuni vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, la o dezbatere cu oamenii de afaceri organizată de „Ziarul Financiar“. Viorel Hrebenciuc susţine însă că PSD are „până şi o celulă de criză pe tema asta“, gata să se adapteze oricând şi în funcţie de rezultatul alegerilor din SUA. „Avem o strategie McCain şi una Obama“, garantează Hrebenciuc.
Potrivit lui Niţă, PSD şi-ar fi făcut calcule pe diverse scenarii de creştere economică „de la 0% până la 6%“. În cel mai pesismist, la 0%, liderul PSD a dat însă o soluţie care nu apare în programul de guvernare: