Producătorii eco autohtoni strâng rândurile şi îşi creează propriile magazine. La Braşov urmează să se deschidă al doilea magazin bio de tip cooperativă din ţară, în care agricultorii şi procesatorii vor putea să-şi vândă directprodusele, la preţuri prietenoase. La Salonul Ecoagricultura sunt expuse legume bio, vinul din struguri eco şi produse din carne de melc eco, toate obţinute în România
Conceptul de cooperativă este câştigător atât pentru producătorul ecologic, cât şi pentru consumator, ne-a declarat Marcel Măcriş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Escar Prod şi iniţiatorul proiectului. Producătorii vor avea un loc în care să-şi desfacă marfa în condiţii optime, fără să li se perceapă taxe de listare. În plus, preţul produselor lor nu va mai fi umflat cu un adaos comercial mare, lucru ce va atrage tot mai mulţi consumatori către hrana sănătoasă, fără chimicale. “Vrem să deschidem magazinul până la 1 decembrie. Vreau să fac o cooperativă, ca la Sibiu, în care să aducem cam tot ce se produce pe piaţa românească”, a spus Măcriş la Salonul Ecoagricultura, organizat la Romexpo. “Avem deja un spaţiu şi sunt mai mulţi producători ecologici, din mai multe zone ale ţării, care vor să intre”, a precizat el.
INFORMARE ŞI MĂNCARE
Salonul Ecoagricultura este organizat în cadrul expoziţiei internaţionale Indagra Farm – cu concursul Asociaţiei Bio România – şi reuneşte producători, comercianţi, organisme de inspecţie şi certificare, asociaţii şi federaţii din agricultura ecologică. “Verzii” sunt cazaţi în Pavilionul 29 de la Romexpo. Dacă sunteţi fermier, aici vă puteţi documenta despre ce înseamnă agricultura ecologică, cum puteţi să treceţi de la producţia convenţională la cea fără chimicale, care sunt rigorile bio, cum obţineţi certificarea, cum vă puteţi valorifica roadele. Iar comercianţii îşi pot găsi aici noi surse de aprovizionare