Ai colesterolul mărit şi trebuie să urmezi un regim alimentar? Asta nu înseamnă că de acum înainte nu vei putea mânca la fel de bine. Te poţi bucura de ceea ce îţi place, cu condiţia să respecţi câteva reguli simple. Ce este colesterolul?
Colesterolul intră în compoziţia membranelor celulare şi este necesar în sinteza hormonilor. Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie în mod normal, dar acesta se acumulează în organism în cazul unei alimentaţii prea bogate în grăsimi de origine animală. Deşi este vital pentru organism, în cantităţi mari, colesterolul este dăunătoar pentru că se depune pe vasele de sânge şi poate provoaca afecţiuni cardiovasculare.
Nivelul crescut al colesterolului are cauze genetice, însă persoanele care suferă de obezitate şi diabet sunt şi ele predispuse la valori mai mari ale acestuia. Pe lângă predispoziţia genetică, s-a constatat că, printre cauzele creşterii colesterolului, se numără şi fumatul, consumul excesiv de cafea, stresul, unele medicamente, zahărul rafinat şi aditivii alimentari.
Alege grăsimile bune
Pentru a scădea colesterolul, nu este important doar să reduci cantitatea de grăsimi consumate, ci trebuie să eviţi pe cât posibil grăsimile saturate şi hidrogenate. Acestea se găsesc mai ales în produsele de origine animală şi în preparatele industriale. În schimb, grăsimile nesaturate protejează arterele, scad colesterolul „rău” (LDL) şi fluidizează sângele.
Aceste grăsimi se găsesc în special în uleiuri vegetale, fructe oleaginoase şi peşte gras. Înlocuieşte carnea de porc cu carnea de peşte, care conţine de două ori mai puţin colesterol. Peştele are un conţinut bogat de acizi graşi nesaturaţi omega 3, esenţiali pentru organism, dar pe care acesta nu-i poate sintetiza.
Legumele protejează inima
Legumele c