Lumanarile parfumate, sapunurile, praful din saltele si covoare, condimentele, brazii si nasturii de nichel le pot crea un disconfort persoanelor sensibile.
Andrei Sion
Daca in toamna aceasta ati inceput sa stranutati, nu dati vina numai pe factorii de mediu, pentru ca obiectele de interior pot fi adevaratii vinovati. "In multe case exista agenti iritanti, iar daca unul se afla in cantitati mari, veti avea o reactie", avertizeaza profesorul Christopher Randolph, de la Universitatea Yale.
Iata care sunt aceste lucruri si modul in care va puteti apara de efectele lor alergenice:
Conform medicului James Wedner, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington, lumanarile parfumate pot inflama caile nazale. Daca aveti narile sensibile, trebuie sa evitati astfel de lumanari sau sa folositi unele cu cat mai putine ingrediente si parfumuri. In cazul sapunului sau detergentului, nu agentul de curatire este iritant, ci aditivul parfumant. Cumparati, asadar, sapunuri si detergenti organici avand etichete cu mentiunea "fara aditiv" sau "fara parfum".
Acarienii prezenti in praful din saltele, perne, covoare si jucariile de plus sunt alergeni foarte puternici. Remediul este spalarea acestor obiecte cu apa fierbinte, iar jucariile care nu se pot spala pot fi puse intr-o punga de plastic pe care s-o tineti in congelator cateva ore. Folositi si un dezumidificator.
Unele condimente, semintele de mac, coriandrul si sofranul pot provoca mancarimi sau arsuri. Urmariti-va reactiile si evitati-le pe cele care au efecte alergice.
Bradul de Craciun tinut intr-un vas cu apa sau taiat de curand este un mediu bun pentru mucegai, ai carui spori pot fi alergici. Folositi brazi artificiali sau taiati mai de mult.
Nasturii de nichel ai blugilor pot fi iritanti. Pentru a preveni acest efect, inlocuiti-i cu unii de plastic sau acoperiti-i