Ioan Muraru a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa prin care guvernul a blocat majorarea lefurilor dascălilor. Sursa: Mediafax Foto
Curtea Constituţională va analiza, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a amânat până în aprilie 2009 majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Judecătorii constituţionalişti au primit, ieri, o contestaţie a Avocatului Poporului şi au trecut-o rapid pe ordinea de zi a şedinţei care se va desfăşura săptămâna viitoare. Dacă ei acceptă contestaţia, guvernul va fi obligat să pună în practică legea adoptată de parlament privind creşterile salariale din învăţământ.
Argumentele invocate de Avocatul Poporului se referă la nerespectarea de către guvern a separaţiei puterilor în stat şi la faptul că executivul nu ar avea abilitare să emită ordonanţe de urgenţă în domeniul creşterii salariilor.
Şeful Secretariatului General al Guvernului, Gabriel Berca, susţine însă că executivul nu ar fi încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, pentru că nu a anulat o lege votată de parlament, ci doar a amânat-o. La rândul său, consilierul juridic al premierului, Tudor Chiuariu, a afirmat că „niciun articol constituţional nu interzice prorogarea termenului de aplicare pentru un proiect de lege“.
Nu mai există portiţe de scăpare
Subiectul salariilor profesorilor a mai fost discutat de Curtea Constituţională pe 15 octombrie, când judecătorii au respins o contestaţie a guvernului şi au stabilit că actul normativ privind creşterea lefurilor dască lilor corespunde Legii Fundamentale. Pe 24 octombrie, şeful statului a promulgat legea, iar patru zile mai târziu, guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă prin care termenul de aplicare al legii era amânat pentru 1 aprilie 2009. Acum însă, dacă judecătorii constituţionalişti nu dau dreptate guvernului,Tăriceanu va fi obligat să